honing 1Honing is voor 100 procent een natuurproduct. De bijen verzamelen nectar op de bloemen. In de kast gekomen onttrekken ze vocht aan de nectar, ze dikken die in en voegen er stoffen aan toe. De imker haalt de door de bijen verzegelde raten uit de kasten en slingert de honing daar uit. Deze honing wordt gezeefd en in potten gedaan. Ze blijft daarmee een kwalitatief hoogwaardig natuurproduct.

honing 2Naast de vloeibare honing kennen we de crèmehoning of pastahoning. Ze is niet doorzichtig, goed smeerbaar, loopt niet van het mes af en heeft vaak een uitzonderlijk zachte smaak. We bereiken deze kwaliteit door vloeibare honing te enten met fijn gekristalliseerde honing en gedurende een aantal dagen enkele keren per dag te roeren.

Globaal zitten er in honing de volgende percentages suiker: 38 procent vruchtensuiker, 31 procent druivensuiker, 1 procent bietsuiker, 7 procent maltose en andere tweevoudige suikers, 1,50 procent meervoudige suikers. Verder komen er stoffen in voor zoals mineralen, aminozuren, kopercalcium, fosforzuur, kiezelzuur en vele andere sporenelementen. Heidehoning bevat ook eiwitten. In honing komen geen vetten voor.

 Kristallisatie

Goede honing gaat op den duur kristalliseren, wat ook wel ‘versuikeren’ wordt genoemd. De ene soort doet dat wat sneller dan de andere. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten. Zorg er voor dat de honing niet boven de 40 graden wordt verwarmd dit tast de kawliteit aan.

honing 3Honing is erg licht verteerbaar, omdat het al een zekere voor-verteringsbewerking heeft ondergaan in het lichaam van de bij (tijdens het transport van bloem naar kast of korf). Honing is goed voor een gezonde spijsvertering, want ze wordt direct in het bloed opgenomen en geeft zo dus ook direct meer energie. Honing kan daarom voor bijvoorbeeld sportmensen een belangrijke voedingsstof zijn. Honing is niet alleen een zoetmiddel of lekkernij, maar ook een gezonde, krachtgevende voeding voor de mens - van kleuter tot bejaarde. Geef nooit geen honing aan een kind onder de 1 jaar.